Sperrtopf Antennes te koop

maandag 31 januari 2011

Regen voor de verandering

Vanmorgen ging m'n wekker om 5 uur weer. Gedoucht en daarna een broodje gegeten. Om 6 uur de deur uit. Het was nat... Oh, zullen de tuinsproeiers wel weer geweest zijn. Liep met m'n duffe kop door naar de auto, ging zitten, maar zelfs daar waren druppels op het raam. Waar zitten de ruitenwissers? WTF? Hmm, nouja, was net droog blijkbaar. Geloof dat het de 3e keer was dat we hier regen hadden in 9 weken tijd. Daar is mee te leven. Zal nu ook wel de laatste of een na laatste keer zijn als je het gemiddelde mag geloven. Haha.
Op school de mass and balance gedaan en toen maar eens beter het weer bekeken. Het bleek dat er nogal wat buien onderweg waren vanuit het westen die recht op Phoenix af kwamen. Hmm, die zouden er nog wel eens wat eerder dan verwacht kunnen zijn. Er was een wat hardere wind met gusting in de forecast en ook het freezinglevel lag niet heel erg hoog; 5000ft. In combinatie met regen levert dit icing op. Aangezien de Archer niet uitgerust met een anti/de-icing systeem is vliegen in known icing conditions dan ook wel het domste wat je kunt doen.
Na lang twijfelen what to do en besprekingen met de duty instructor toch gegaan aangezien het maar een korte vlucht van anderhalf uur was, en ik alleen maar even de south-east practice area in zou duiken en dus binnen 10 minuten terug zou kunnen zijn als de buien dichterbij zouden komen. Afgesproken dat ik het weer goed in de gaten zou houden, ben ik vertrokken richting de 49Y. De eerste stap buiten en het bleek dat het toch al een beetje regende. Nouja, eerst maar eens dat pokke eind over de ramp lopen, want als je met de fijnste Archer wil vliegen moet je er wat voor doen. 49Y staat namelijk het verst weg (nu op 77L na, want die is ook net weer luchtwaardig na een aantal maanden in onderhoud te hebben gestaan).
De kist gepreflight in de lichte regen. Eenmaal klaar naar binnen gekropen en natuurlijk hield toen de regen op. Zal ook niet eens anders zijn. Goed, maar dat is positief!
Was wel de enige Archer die ging vliegen. Was niet druk en andere solo students hadden zichzelf gecanceled. Om 8 uur de lucht in gegaan en richting het zuid-oosten gekoerst. Wat een prachtige lucht levert een paar/of wat meer wolken toch op! Lang niet gezien. De meeste dagen zijn hier met een strak blauwe lucht. Wel erg prettig, maar wel een beetje saai. Hou nou eenmaal van mooie luchten (ja Giel...). Hier en daar zat onder wat wolken wat Virga, regen die in de lucht al verdampt en dus de grond nooit raakt. Hier moest ik doorheen. De temperatuur was op 4500ft 4 tot 5 graden boven nul. Geen gevaar voor icing. De druppels bevroren inderdaad niet op de vleugel.

In de south-east practice area eerst wat steep turns, slow flight en wat stalls gedaan. Het begon toch wel wat donker te worden in de richting van het vliegveld. Ik vloog in de practice area in de stralende zon. Toch maar wat richting het veld gevlogen en toen ik weer onder de eerste wolken en in de schaduw kwam was het duidelijk dat er ongeveer 5nm west van het vliegveld een buienlijntje met lichte/matige regen hing. Weer gemeld op de Falcon Tower frequentie "Falcon Tower, Archer 4149Y is 9 miles east with information Bravo for full stop taxibacks". Ik was van plan eerst maar eens dichter bij het veld te komen en te landen. Op final vloog ik in de lichte regen. Teruggetaxied naar runway 4L voor nog een circuitje. Viel allemaal nogal mee. Heb uiteindelijk nog 5 landingen gedaan waarna m'n tijd erop zat. Had er eentje meer kunnen zijn, maar een Diamond 20 vond het nodig helemaal uit te rollen naar het einde van de baan. Op 50ft was die nog net niet van de baan dus was het "Archer 49Y is going around!" Ook wel weer eens leuk om te doen als je tijd genoeg hebt. Gebeurt niet zo vaak.

Na 6 landingen en 1,5 uur erbij stond ik weer op de Sabena Ramp. Bij dispatch gaf ik de duty instructor nog even een korte pilots report over het weer. Het viel allemaal nogal mee. Was blij dat ik gegaan was.

Morgen weer eens een verplicht dagje vrij. Wel weer eens lekker om wat uit te kunnen slapen. Trusten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten